2016. október 16., vasárnap

Almás crumble

 Őszi almás crumble mandulalikőrös vanília pudinggal



Az angolszász eredetű crumble vagy morzsapite az egyik kedvenc pitefajtám: gyorsan elkészíthető, nagyon omlós, nem túl édes a tésztája, az alatta lévő gyümölcs pedig megpárolódik, karamellizálódik a saját levében. A morzsapitéhez a vanília fagyi vagy puding remek párosítás. Ezt a Street Kitchen receptet (természetesen az én tolerancia- és ízvilágomnak megfelelően kicsit módosítva) már második éve készítjük el közösen Rollal, amikor eljön az ősz, mert igazi őszi-téli ízkombinációval rendelkezik a különböző fűszereknek köszönhetően. A desszertes doboz a Sweet őszi kollekciójából van, szenvedélyesen gyűjtöm a bonbonos/sütis dobozokat, amiktől lassan már tényleg nem férünk el. A rózsát tegnap kaptam a szokásos random módon, és nagyon örültem neki, mert a többnyire sárga, de itt-ott a szirmai szélén vörösbe áthajló színeivel úgy néz ki, mint egy őszi falevél. 



Recept:
Almás alap:
5 alma
2 evőkanál barnacukor
1 narancs reszelt héja, fél narancs leve
csipetnyi fahéj
vaníliakivonat

Morzsa:
150 g hideg vaj
120 g cukor
100 g tönkölybúzaliszt
100 g fehérliszt
2-3 db zabkeksz
0,5-1 teáskanál fahéj
egy marék mogyoró
csokoládé pasztilla/töret
1 teáskanál sütőpor
csipet só
fél narancs leve

Vanília puding:
0,5 l mandulatej
1 csomag vaníliapuding
2-3 evőkanál cukor
0,5-1 dl whiskey vagy mandulalikőr

Elkészítés:
1. Az almát megpucoljuk, felkockázzuk, és kivajazott, hőálló tálba tesszük. Megszórjuk a barnacukorral, fahéjjal, reszelt narancshéjjal, majd meglocsoljuk a fél narancs levével és a vaníliakivonattal.  Betesszük 220 fokra 15 percre párolódni.
2. Közben elkészítjük a morzsás alapot: a hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, ezt követően hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, csipet sót, sütőport, elkeverjük, majd meglocsoljuk a félnarancs levével, és újra átkeverjük. 
3. Ha megpárolódott az alma, akkor a tetejére csokidarabokat szórunk, majd beterítjük a morzsával, és újra betesszük 180 fokra légkeverésen sütni, kb. 20 perc alatt aranybarnára sül. 
4. A pudingot elkészítjük a hagyományos módon, bourbon vaníliát is hozzáadhatunk. Miután kihűlt, fokozatosan hozzáöntjük az alkoholt folyamatos kevergetés közben.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése