2020. április 12., vasárnap

Boldog Nyulat!



A húsvét a szülinapunkkal kombinálva remek alkalom a zártkörű (értsd: karantén) csokoládéfesztivál rendezésére. Hozzávalók: 2-3 kg mindenféle étcsokoládé, likőrök és egyéb alkoholok, aszalt gyümölcsök, és persze kell hozzá egy kis kreativitás. Előkerülnek a mindenféle húsvétos, nyulas dekorok, amik hangulatot és keretet adnak az ünnepnek.
A húsvét vasárnapi ízeink kicsit vegyesre sikeredtek, a hagyományos füstölt-főtt sonka tormával holnapra maradt az elhúzódó főzése miatt, így kicsit vegyesen kombináltuk a hazai és olasz ízeket: szarvasgombás mortadella, házi kolbász, rukkola, paradicsom, retek, vörösáfonyás-rókagombás paté pirítóssal és főtt tojással, és az italokról sem feledkezzünk meg: Aperol spritz, valamint levendulás rozé fröccs. (És igen, jövő héttől, vagyis húsvét után diéta következik…)
Akkor következzenek a nyúlánkságok, akarom mondani nyalánkságok, lássuk sorban a recepteket: feketeborsos-aszalt meggyes mendiant, rózsás málna és Whiskeys fekete cseresznye bonbon.




Feketeborsos-aszalt meggyes mendiant

Hozzávalók:
maradék csokoládé
durvára tört feketebors
aszalt meggy

Ezt a receptet Vianne-tól kölcsönöztem a legújabb Csokoládé kötetből, Az epertolvajból. A mendiant tradicionális francia csemege, amit elsősorban a karácsonyi időszakban készítenek és szolgálnak fel. A mendiant latin eredetű szó, ami koldulót jelent, utalva az alamizsnáért kolduló barátokra és szerzetesekre. A mendiantnak négy fajta hagyományos feltétje van, amik a négy római katolikus kolduló szerzetesrend középkori csuháit szimbolizálják, a színeiket alapul véve: mandula (fehér) a domonkosokat, a mazsola (szürke) a ferenceseket, a mogyoró (barna) a karmelitákat és az aszalt füge (lila) az ágostonrendieket. Persze ma már mindenféle más finomságot is raknak a tetejére: pisztácia, dió, aszalt sárgabarack stb.
Elkészítés: a bonbon készítésből visszamaradt csokoládéból korongokat formázok, és megszórom a mozsárral durvára tört feketeborssal, majd az aszalt meggyel.


Rózsás málna bonbon

Hozzávalók:
200 gr 70%-os étcsokoládé
2 gr kakaóvaj
200 gr málna
méz
rózsavíz
vaníliakivonat
szegfű- vagy rózsabors

Imádom a rózsát és a málnát együtt, tökéletes virág-gyümölcs szerelem. A nyíló rózsák édes-harmatos illatát és a zamatos málnák friss ízét a bors forrasztja egybe nyarat idéző harmóniává. 

Elkészítés:
  1. A félgömb alakú bonbonformát bíborszínű lüszterporral díszítem, illetve muffin formájú nyomda mintát alkalmazok a tetejére – ez még kísérleti fázisban van, de lesz jobb is.
  2. A csokoládét szokás szerint temperálom a burokhoz, beleöntöm a formába, a felesleget kiöntöm, majd a formát beteszem 20 percre a hűtőbe.
  3. A málnát felteszem főni, és folyamatos kevergetés mellett hagyom, hogy összerottyanjon, közben hozzáadom a mézet és az összetört borsot, majd amikor a víz elpárolgott belőle, hozzáöntöm a vaníliaesszenciát, és leveszem a tűzről, amikor már langyos, elkeverem benne a rózsavizet is.
  4. Újra temperálom a maradék csokoládét, és lezárom vele a bonbonok alját.




Whiskeys fekete cseresznye bonbon

Hozzávalók:
200 gr 70% dominikai étcsokoládé
2 gr kakaóvaj
Jim Beam Red Stag
200 gr fekete cseresznye
méz
szegfűbors

Ezt a bonbont a Jim Beam Red Stag ihlette, aminek az ízvilága két fő komponenst, a bourbont és a fekete cseresznyét ötvözi. Nagyon füstös aromájú dominikai csokit választottam hozzá, ami úgy öleli körbe a tölteléket, mint a cseresznye- és tölgyfahordó, amikben a whiskeyt érlelik éveken keresztül, hogy elősegítsék a megfelelő alkoholfok, szín- és ízvilág elérését.
(***)

Elkészítés:
  1. A spirálos csavart bonbonformát bíborszínű lüszterporral díszítem.
  2. A csokoládét szokás szerint temperálom a burokhoz, beleöntöm a formába, a felesleget kiöntöm, majd a formát beteszem 20 percre a hűtőbe.
  3. A fekete cseresznyét felteszem főni, és folyamatos kevergetés mellett addig főzöm, amíg sűrű nem lesz, közben hozzáadom a mézet és az összetört borsot, majd amikor a víz elpárolgott belőle, leveszem a tűzről, és amikor már langyos, elkeverem benne a whiskeyt is - ízlés szerint lehet önteni, én nem spóroltam vele.
  4. Újra temperálom a maradék csokoládét, és lezárom vele a bonbonok alját.
Tipp: érdemes egy éjszakát a hűtőben a hagyni, hogy összeérjenek az ízek.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése