2016. október 31., hétfő

Samhain

Fűszeres-vörösboros étcsokoládé bonbon


címkék
Halloweenos házikó
naptár

Elérkezett a kedvenc kelta ünnepem. Samhain október 31-én a kelta évkört lezáró ünnep, ami a nyárból télbe való átfordulást szimbolizálja. Ekkor értek véget a nehéz mezőgazdasági munkák, behajtották az állatokat a legelőkről és örömtüzeket gyújtottak. A kelták úgy tartották, hogy Samhainkor megnyílnak a sídhek (tündérdombok), az evilág és a túlvilág közötti határ fátyolként funkcionál, ami lehetővé teszi a szabad átjárást a két világ között az emberek és a holtak, illetve a természetfeletti lények számára. Ennek következtében az írek "megvendégelték" elhunyt rokonaikat, illetve házról házra jártak, hogy kántálásukkal elűzzék a gonosz szellemeket vendéglátás és fizetség fejében. A Samhain pogány ünnepből ered a modern kori Halloween, így nem véletlen, hogy rengeteg ősi eredetű szokás és hagyomány elevenedik meg ezen alkalomból napjainkban is. Az előbbi alakoskodás modern formája Amerikában, hogy a gyerekek Halloween estéjén beöltöznek különféle (ijesztő) jelmezekbe és a kis édességes vödreikkel útnak indulnak, hogy bekopogtassanak minden utcabeli házba, "trick or treat", azaz "csokit vagy csalunk" felkiáltással, ezáltal szert téve temérdek cukorkára és csokira. Az elhunyt családtagok, halottak ünneplése a mexikói Dia de los Muertos ünnep fő célja, ami abban nyilvánul meg, hogy a temetők, sírok környékét mindenféle díszítéssel és virágokkal otthonossá varázsolják a visszatérő holtak számára, az élők pedig 
 jelmezt öltenek, koponyát rajzolnak az arcukra, előkerülnek a papírmasék, cukorkák, és  így mosódik össze a két világ egy napra. Lehetne még folytatni a sort, ezek csak a kedvenc motívumaim, amik ehhez az ünnepkörhöz kapcsolódnak. 



Erre az alkalomra egy száraz vörösboros étcsoki alapú bonbont választottam, amit a narancs és a fűszerek kombinációja varázsolt különlegessé. Ezt a bonbont szeptember óta tervezem elkészíteni, és most elérkezett az idő, mert nemcsak samhain, de vendégeskedés a Földimnél (aki szereti a csokoládé és bor kombinációját) is okot adott rá, hogy elkészítsem. A bonbonok az alkalomhoz illő csomagolást kaptak egy narancsszínű dobozkával és Halloweenos-boszorkányos témájú díszítéssel. Papírkapszlival 4 db bonbon fér el a dobozkában, de anélkül 9 db, úgyhogy végül maradt az utóbbi verzió. A matricákat és a halloweeni kisházat a netről töltöttem le, és utóbbit kartonpapírra nyomtatva szintén lehet bonbonok és édességek csomagolására/tárolására használni.




Hozzávalók:
200 g étcsoki
2 g kakóvaj

krém:
100 gr étcsoki
1 dl száraz vörösbor
5 dkg cukor
fél narancs leve
2 szem szegfűszeg
fél mokkáskanál fahéj
borvörös lüszterpor és kakaóvaj

Elkészítés:
1. Felforralom a vörösbort a cukorral, a fűszerekkel és a narancslével. Amikor lehűlt, hozzáadom a csokit, és felolvasztom benne.
2. A polikarbonát formát most kétféle módszerrel díszítettem: a formák egyik felénél simán ecsettel vittem fel a lüszterport, míg a másik felénél a szokásos kakaóvajas-temperálós módszert alkalmaztam. Míg a kakaóvajas verziónak viaszos fénye lett, addig a sima lüszterporos megoldás szaténfényt kölcsönzött a bonbonnak. Az utóbbi sokkal jobban tetszik, így 1-2 esettől eltekintve az utóbbit fogom alkalmazni a jövőben. 
3. A csokoládét temperálom a burokhoz, formába öntöm, lecsepegtetem a felesleget, és hűtőbe teszem szilárdulásig. Ezt követően megtöltöm a krémmel, és hagyom egy kicsit megbőrösödni, majd a maradék csokit újra felmelegítem, és lezárom vele a bonbont.

Recept forrása: Nők Lapja Konyha Desszert II. évf. 3. szám


A borkrém.

Song of the Sea egyik jelenete a főszereplőkkel, Halloweenra beöltözött
gyerekekkel és Aisling-nel, The Secret of Kells erdei tündérével

1 megjegyzés: