2020. május 9., szombat

Karantén pékség I. - Briós

Briós




Reggelire egy finom jégcukorral vagy szeletelt mandulával megszórt briós jöhet?! Ez persze gluténmentes verzió, és kicsit tömörebb a textúrája a hagyományos búzalisztes pékárutól, de nagyon foszlós és ízre is tökéletes. Hozzá egy kis tea vagy kávé, élvezni, keverni az ízeket, közben olvasni egy könyvet vagy cikket. Nem is indulhatna jobban a szombat reggel.  

Az új munkahelyem környéke tele van papír-írószer és hobbiboltokkal, így ilyen csodás dolgokat tudok beszerezni, mint ez a madárházas csomagolópapír, amit én ajándékcsomagolás előtt simán felhasználok fotóháttérnek. És a hőlégballonosat még meg sem mutattam, na majd egy másik alkalommal.



Az eredeti receptet Kis Dóritól kölcsönöztem, ITT olvasható.

Hozzávalók:
225 g     Mix B - Bread-Mix
2-3 ek.   cukor
10 g       vaníliás cukor
1 csipet
3 g         porélesztő
125 ml   meleg mandulatej
1 nagy   tojás
40 g       olvasztott vaníliás margarin

Megkenéshez:
tojás
jégcukor
szeletelt mandula



Elkészítés
  1. A tészta száraz hozzávalóit elkeverjük, hozzáadjuk a meleg mandulatejet, tojást és olvasztott margarint, majd robotgép dagasztóspiráljával összedolgozzuk a tésztát. Letakarjuk és 45 percen át kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát vékonyan megolajozott felületen átgyúrjuk, majd négy részre osztjuk, a tésztagombócokat kisodorjuk és feltekerjük. Feltekerési technikákat ITT lehet megnézni.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, majd a felvert tojással lekenjük, és 15-20 percig kelesztjük a briósokat.
  4. A tetejüket megkenjük még egyszer a felvert tojással, megszórjuk jégcukorral és szeletelt mandulával, majd 175 fokos sütőben körülbelül 20 perc alatt készre sütjük.


Nagyon nehéz kivárni, amíg kihűl, melegében a legfinomabb, de 2-3 nap után is egy kis felmelegítéssel tökéletes. Félbe vágva és megkenve egy kis narancs- vagy szederlekvárral isteni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése