2020. december 13., vasárnap

Diós-fügés bonbon



Elérkeztünk advent harmadik vasárnapjához, ami ebben az évben Luca napjával esik egybe. A Luca a latin lux fény szóból ered. Biztos mindenki hallott már valami magyar népszokást vagy hiedelmet, ami ehhez a nphoz köthető. Emlékszem, gyerekkroomban a nagymamám mesélt pár népszokást, az egyik ilyen a Luca-szék készítése: Luca-naptól kezdve lehetett faragni többféle fából és háromlábúnak kellett lennie, és minden nap szükséges volt rajta alakítani, hogy szentestére elkészüljön. "Úgy tartották a régi öregek", hogy aki erre a kis székre rááll, az meglátja a falu boszorkányát. És itt nem is ér véget a történet, mert a dühös, inkognitótól megfosztott boszorkány üldözőbe veszi az illetőt, és két módszer van a megmenekülésre, ha Luca-szék készítésre adnád a fejed: fehér krétával körbe rajzolod magad, kvázi varázskört létrehozni, vagy mákot viszel magaddal, és menekülés közben a földre szórva időt nyersz magadnak, mert a boszorkánynak fel kell szednie a mákot szemenként. Több Luca-napi szokás is a párválasztáshoz, vagyis inkább a szerelmi jósláshoz kapcsolódik, az egyik ilyet, amit a nagymamám is kipróbált, az az almás verzió: végy egy almát, amit szenteste az élféli misén eszel, és az első férfi, aki hozzád szól, annak a nevét fogja viselni a jövendőbel is, hát az én nagymamámra rá is szólt Sándor bácsi: "Bözsiiii, templomban nem eszünk almát, teszed el azonnal?!". A véletlen műve, vagy sem, a nagypapám is Sándor lett :) 

A dió nagyon jól passzol ízben a fügéhez, és egyszerűen elkészíthető lekvárral, illetve az ínyencek fűszeres chutneyból is készíthetik. 

Hozzávalók:
200 gr 70%-os étcsoki
75 gr füge lekvár vagy fűszeres füge chutney
fél marék darált dió
1 löttyintésnyi vanília esszencia



Elkészítés:
  1. A bonbonformát lila és arany lüszterporral díszítem, a lila szimbolizálja a fügét, az arany pedig a diót. .
  2. A temperálás beoltós  csokoládé 2/3 részét megolvasztom, majd az 1/3 részét is hozzáadom, és amikor elolvad, beleöntöm a formába, jól megrázogatom, hogy a légbuborékok a felszínre kerüljenek, ezt követően megfordítom, hogy a felesleges csokoládé mennyiség a bonbon mélyedésekből egy sütőpapírra csepegjen, a forma tetején lévő felesleges csokit egy spatula segítségével húzom le. Ezt követően a formában egy vékony csokoládéréteg marad, vagyis a csokoládéburok, amit 20 percre hűtőbe teszek.
  3. A füge lekvárt/chutneyt egy kis lábasban megmelegítem, és elkeverem benne a darált diót, és a vanília esszenciát, ezt követően pedig lehúzom a tűzről, és hagyom kihűlni. Ha kihűlt habzsák segítségével megtöltöm a mélyedéseket úgy, hogy egy kis helyet hagyok a bonbontalpaknak. A töltelékkel együtt is hűtőbe teszem, hogy kicsit megszilárduljon/bőrösödjön a töltelék.
  4. A maradék csokoládét visszaolvasztom, és lezárom vele a mélyedéseket, a felesleget egy spatula segítségével lehúzom, és újra hűtőbeteszem, hogy megszilárduljon.


Ezt a csodálatos skót mesét érdemes megnézni a csillagképek és a sarkifény keletkezéséről:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése