2020. december 6., vasárnap

Spekulatius krémes bonbon


Advent második vasárnapjára és egyben Szent Miklós napjára egy jó kis spekulatius krémmel töltött bonbont hoztam. Remélem, idén is mindenki jól viselkedett (persze nem mintha sokat lehetett volna rosszalkodni itt a karanténos időkben), tiszta csizmával, finom keksszel és tejjel várta a hosszú utat megtett Mikulást.De ki is az a Mikulás? Eredetileg a katolikus vallás egyik védőszentje, Szent Miklós, ezért is ábrázolják olykor pásztorbottal, palástban és püspöksüvegben. A magyar néphagyományban megjelenő Mikulás alakja német hagyományokra vezethető vissza. A középkorban szerepjáték eljátszásával elevenítették meg Szent Miklós tetteit, és ebből alakult ki, hogy egy apó piros köpenyt öltve házról házra járt, és "vizsgáztatta" a gyerekeket, a jók kisebb ajándékokat kaptak, míg a rosszak fenyítést vagy büntetést.  A modern kori Mikulás december 5-én éjjel- december 6-án hajnalban érkezik, és a jó gyerekek ajándékot, míg a rosszak virgácsot kapnak, persze az ablakba kihelyezett, kitisztított kis csizmácskákba. A Mikulás segédje, vagyis inkább ellenpólusa a krampusz, aki amolyan ijesztő ördögféle alak, akinek feladata a rossz gyerekek rémisztgetése és megbüntetése. Persze ma már mindenféle hatás és jellemző éri a Mikulást, lehetnek segítői manók, elfek, angyalok, és általános elképzelés, hogy Lappföldön él a szánját pedig rénszarvasok húzzák. 


Hozzávalók:

200 gr 70%-os étcsokoládé
2 gr kakaóvaj

Krém:
Spekulatius krém kapható a Lidlben, de természetesen mi magunk is elkészíthetjük:
1 csomag spekulatius keksz (gluténmentes kapható az Aldiban)
2/3 vagy egész tábla fehér csokolád ízlés szerint (vegán kapható a Sparban, nagyon finom)
víz
olaj
vanília esszencia


Elkészítés:
  1. A bonbonformát ezüst, kék és óarany lüszterporral díszítem.
  2. A csokoládét szokás szerint temperálom a burokhoz, majd a formát beteszem 20 percre a hűtőbe.
  3. A fehércsokit ledarálom, hozzáadom az olajt és vanília kivonatot, végül pedig a darált spekulatius kekszet, és annyi vizet, hogy folyós masszát kapjak, és hagyom folyósra, mert be fog sűrűsödni egy kicsit.
  4. Újra temperálom a maradék csokoládét, és lezárom vele a bonbonok alját.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése