2016. december 2., péntek

Christmas is comiiiiing!

Égeres-aszalt sárgabarackos marcipán bonbon


Végre elérkezett a december, és kezdetét veheti a karácsonyi készülődés! Közkívánatra idén karácsonykor a szeretteimnek egy bonbon válogatással, illetve karácsonyi édességekkel fogok kedveskedni, így az elkövetkezendő 3 hétben a karácsonyra hangolódok mind bonbon gyártás, mind süti készítés terén. A karácsony ízek és illatok tekintetében nekem egyenlő a mézeskalács, a fahéj, a gyömbér, a szegfűszeg, a méz, a forró csoki, a forralt bor, a különféle édes borok és likőrök, a narancs, a gesztenye, a marcipán és az aszalt gyümölcsök egyvelegével. Szóval az elkövetkezendő bejegyzésekben ilyen jellegű finomságok várhatóak. Let the magic begin! :)




Pár héttel ezelőtt az egri Szépasszony-völgyben jártunk a családdal, ahol mindenféle borok kóstolása közben felfedeztük az éger bort. Az éger a jégborhoz hasonló bor különlegesség, amit fagyott szőlőszemek préselésével készítenek. Ez az aranysárga desszertbor rendkívül gazdag ízvilággal rendelkezik, amiben egyaránt érezhető a datolya, a füge, az aszú szőlő, és ezek a zamatos gyümölcsízek elegyet alkotnak a mézzel és a különböző virágok illatával. Miután megkóstoltam, már  indultunk is a pult felé vásárolni, hogy elkészülhessen belőle ez a mennyei bonbon :).




Az ilyen édes desszertborokat aszalt gyümölcsökkel szeretem párosítani, elsősorban sárgabarackkal és szilvával, amit aztán marcipánburokba öltöztetek, mert a mandula remekül kiemeli a borba áztatott gyümölcs ízét.
A bonbon színe a borvörös lett keverve az arannyal a karácsony jegyében. (Bár inkább tűnik bronzosnak a gyenge téli napfény miatt.) Nagyon tetszik, ahogy a színek egymásba futnak, vagy éppen csak egymás mellett örvénylenek, úgyhogy a jövőben mindenféle színkombinációval kísérletezni fogok. 
Amennyiben csillámló lüszterport használunk, mindenképpen kakaóvaj nélkül, szárazon vagy alkohollal érdemes felvinni a polykarbonát formába, mert így lesz szép, csillogó, szatén fényű a bonbon. A kakaóvajas megoldás tompítja a csillogást és viaszos fényt kölcsönöz a csokinak, ami kevésbé esztétikus.

Hozzávalók (10-12 db bonbonhoz):
100 g 60%-os étcsoki
100 g marcipán
0,5 dl éger bor
4 szem aszalt sárgabarack
0,5 dl zabtejszín
borvörös és aranyszínű lüszterpor a díszítéshez

Elkészítés:
1. Apró kockákra vágjuk a sárgabarackszemeket, és beáztatjuk a borba, amit egy éjszakára a hűtőbe teszünk. Reggelre teljesen magába fogja szívni a bort, és fel lehet használni. 
2. A hűtőbe tesszük a marcipánt pár órára, hogy könnyen reszelhető legyen. Vízgőz felett elkezdem melegíteni a zabtejszínt, és közben belereszelem a hideg marcipánt. Kevergetés közben kicsit hígabb, egynemű masszát kapunk. Ha kihűlt a massza, belekeverhetjük a boros sárgabarack darabkákat.
3. A forma mélyedéseibe felviszem a kétszínű lüszterport spirál alakban egy ecsetsegítségével. Ezt követően lefelé fordítom, hogy a polikarbonátban meg nem tapadt, kicsit összeállt porszemek kipotyogjanak.
4. A csokoládét temperálom a burokhoz, formába öntöm, lecsepegtetem a felesleget, és hűtőbe teszem szilárdulásig. Ezt követően belekanalazom a marcipánt hagyva 2-3 mm-t a talpalásnak, majd visszateszem a hűtőbe, és hagyom egy kicsit megbőrösödni, végül a maradék csokit újra felmelegítem, és lezárom vele a bonbont.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése