2019. június 2., vasárnap

Francia reggeli

Mandulás croissant




Bretagne-ban ettem először francia mandulás croissant-t, és gasztroszerelem volt első harapásra. A vidéki francia pékáruk minősége és íze köszönőviszonyban sincs azzal, amit itthon lehet kapni, talán nem véletlen, hogy az ottani lisztes ételektől nem voltam rosszul. Mivel nem ehetek hagyományos lisztes ételeket, ezért most kipróbáltam a glutén- és tejmentes verzióját egy korábban lementett recept alapján, amit még reformfittfood instagram oldalán találtam. Tökéletes napindító egy hétvégi reggeliként gyümölcsökkel fogyasztve, de vigyázat, brutál tömény!

Recept:
Tészta:
200 g Szafi Free expressz liszt,
90 g Szafi Reform kenyér és péksüti liszt,
40 g frissen csavart citromlé,
1 csipet só
340 g langyos víz

Mandulás töltelék:
100 g vaníliás margarin/vaj
120 g darált mandula
1 ek. finomabb szemcséjű cukor/porcukor
szeletelt mandula




Elkészítés:
A kimért liszteket összekeverjük egy tálban, a többi összetevőt pedig egy másikban, ezt követően a lisztet a folyékony alapanyagokkal összeöntjük és összedolgozzuk, majd 15 percig állni hagyjuk. Pihentetés után kinyújtjuk a tésztát, háromszögeket vágunk belőle, és feltekerjük croissant alakúra formázva, majd betesszük az előmelegített 180 fokos sütőbe 35 percre. Eközben elkészítjük a krémet: a vajat habosra keverjük a cukorral, aztán elkeverjük a mandulával. Ha a croissantokat kivettük a sütőből, hagyjuk kihűlni, kettévágjuk, megkenjük a mandulás krémmel, majd a tetejét is, amit megszórjuk szeletelt mandulával, és visszatoljuk a sütőbe 10 percig.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése