2021. december 12., vasárnap

Kardamomos-fahéjas kalács


Közeleg a karácsony!!!!!!!! Végre-végre, alig várom, hogy karácsony legyen, forralt bor és frissen sült kalács illata töltse meg a házat, és az ünneplőmben (értsd: pizsama, igen-igen, a pizsamánál nincs kényelmesebb viselet, és a jól megérdemelt, édes semmittevés szimbóluma), a családom és a macskaládém körében töltsem az ünnepet. Na, és persze a könyvek, a karácsonyi történetekről meg ne feledkezzünk! Most is landolt pár könyv a kosaramban, bár a Grincs időben szólt, hogy párat vegyek ki a kosaramból, mert a Jézuska nagyon előrelátó volt. Nyúl Péter Adventi kalendáriuma szerelem volt első látásra november elején, aztán mire "szabadlábra" kerültem, hogy megvegyem a könyvesboltban, szembesültem vele, hogy nem lehet kapni, elfogyott, és csak telefonálgatások során, az egyik könyvesboltban sikerült elcsípnem az utolsó példányt. Nagyon szép kötet, vastagabb lapokkal, illatos-színes illusztrációkkal, és szuper kis történetekkel, amik kalendárium révén napról napra vezetnek el kicsiket és nagyokat a karácsony felé. A történetek mellett kreatív ötletek, feladatok is vannak, amik segítségével karácsonyi képet, díszt, kollázst stb. lehet készíteni.

A karácsonyi hangolódás jegyében kipróbáltam egy receptet az instagramról, aminek most itt a továbbfejlesztett és gluténmentes verzióját fogom megosztani.


Hozzávalók:
Tészta:
30 dkg Schar mix B gluténmentes liszt
1,5 dl mandualtej
1/2 csomag friss élesztő
5 dkg puha margarin
1 egész tojás
3 ek. cukor
csipet só


Töltelék:
200 gr vaj
200 gr barna cukor
3 ek. fahéj
1-2 tk. kardamom


Szirup:
60 ml víz
60 gr barna cukor
1 ek. narancslikőr
1 késhegynyi kardamom



Elkészítés:
A margarint  megolvasztjuk, hozzáadjuk a mandulatejet, a cukrot, és meglangyosítjuk a keveréket, majd megkelesztjük benne az élesztőt. Ezután az összes tészta alapanyagot jól kidolgozzuk. Letakarva, meleg helyen 30 percet kelesztjük, közben összekeverjük a töltelék alapanyagokat, kivéve a vajat. A megkelt tésztát kinyújtjuk téglalap alakúra, ezt követően a vajat megolvasztjuk, és rácsurgatjuk a kinyújtott tésztára, majd rászórjuk a fűszeres-cukros keveréket. Felcsavarjuk a tésztát a hosszabb felénél, hosszában ketté vágjuk, majd a félbevágott tésztákat felfelé fordítjuk, egymásra fektetjük keresztbe, majd a két-két végeket összecsavarjuk, és kivajazott hosszúkás tepsibe fektetjük, majd újabb fél órát kelesztjük. Ezt követően 20-25 perc alatt 180 fokos sütőben készre sütjük a kalácsot. Sütés közben egy kis lábasban összeforraljuk a szirup hozzávalókat. Mikor aranybarnára sült a süti, kivesszük, és látni fogjuk, hogy a fűszeres-cukros keverék szétfolyt a tepsiben, beleivódott a tésztába, sőt meg is karamellizálódott, és a narancslikőrös sziruppal, melegen meglocsoljuk a kalácsot. És voilá, kész is! egyszerű, de nagyszerű!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése