Limoncellos lemon curd bonbon
Sohasem szerettem a citromkrémet desszertekben, mindig is snassz, fantáziátlan volt az íze számomra, illetve csak volt! Tavasszal hozott az unokatesóm, aki kint él Észak-Olaszországban, limoncellokrémes húsvéti kalácsot, ami annyira finom volt, hogy a nagy részét én pusztítottam el. Akkor határoztam el, hogy ezt ki kell próbálnom bonbon formájában is.
A limoncello egy olasz tradicionális citromlikőr, ami az itáliai Amalfi-partvidékről származik. Limoncellot sok helyen gyártanak, azonban csak a gyártócégek 20%-a használ igazi citromot, a többi csak citromport (sohasem tv-zünk, de a paprika tv-t alkalmanként bekapcsoljuk, mert nemcsak sok süti ötletet és receptet láthatunk, de különböző országok gasztronómiáját, és annak történetét is megismerhetjük).
A limoncellot szintén ajándékba kaptuk Olaszországból a legjobb barátnőmtől, és alig vártuk, hogy megkóstoljuk. Sajnos számomra nagy csalódás volt, mert a behűtés ellenére is iszonyatosan tömény cukor az egész, és csak a végén érezni valami kis citromot, én pedig arra az igazi édes-savanykás ízre számítottam, de csak a cukor dominál.
Gondolkodtam, hogy milyen legyen a citromos töltelék, amivel felturbózom a citromlikőrt, mert a limoncellokrém receptek nem igazán voltak szimpatikusak, és akkor jött az ötlet, hogy a lemon curd, vagyis az angol citromkrém legyen az alap, mert már úgyis ki akartam próbálni pite formájában. És ez volt a legjobb ötlet, mert új kedvenc bonbon született, az étcsoki nagyon jó párosítás az édes-savanykás citromkrémmel. Ezt jól szemlélteti, hogy Rol, aki nem olyan chocoholista, mint én, egymás után kapkodta be a bonbonszemeket.
Reggel elkészítettem a limoncellos lemon curdot, amit forrón ráöntöttünk a tegnap készített citromos mini kuglófra, aminek a felületét előzetesen összeszurkáltam egy fogpiszkálóval, hogy a citromkrémet jól magába szívja, és így reggeliként is nagyon finom volt. Azt hiszem ez a citromkrém örök kedvenc lesz, már alig várom, hogy pitét, tartot és egyéb finomságokat kreáljak belőle. És rá kellett jönnöm, hogy eddig rossz helyeken, rosszul elkészített citromkrémes desszerteket kóstoltam...
3 citrom héja és leve
3 db tojás
15 dkg cukor
15 dkg vaj
limoncello ízlés szerint
200 gr min. 60%-os étcsoki
Elkészítés:
A recept szerint lereszelem a citrom héját és kifacsarom a levét. A citromlét összeöntöm a cukorral, hozzáöntöm a felvert tojásokat, és vízgőz felett addig kevergetem, amíg be nem sűrűsödik, majd leveszem, hozzáöntöm a limoncellot (én kb. 0,5-1 dl-t adtam hozzá), elkeverem, majd a szobahőmérsékletű vajjal is eldolgozom, és hagyom kihűlni. Krémes állaga, és nagyon citromsárga színe lett, amit szerettem volna megörökíteni, de ahogy félbevágtam a bonbont, nem valami esztétikusan tört...
A csokit temperálom hőmérős, kakaóvajas módszerrel, és bonbonhüvelyeket öntök belőle, hagyom megszilárdulni, majd megtöltöm a limoncellos citromkrémmel, és újramelegítem a csokit, amivel lezárom a bonbonok alját.
Ez persze nagyon le van egyszerűsítve, de video formájában itt minden hasznos információ megtalálható a töltött bonbon készítésével kapcsolatban.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése