2019. április 21., vasárnap

Skócia 2.

Edinburgh



Az óváros macskaköves utcái, a különböző, tornyos kőépületeivel, a hegyre épült várával, amit a Royal Mile köt össze a királyi palotával, egyből a szívem csücske lett.
Ráadásul, aki ismer, tudja, hogy nagy Harry Potter fan vagyok, és London mellett Edinburgh egyes színterei is megihlették Rowlingot, arról nem is beszélve, hogy a The Elephant House-ban írta meg az első kötetet. Az idegenvezetőnk útközben több kastélyt is mutatott, ami magániskolaként funkcionál,  a Roxfort mintájaként - bárcsak ilyen helyen tanulhattam volna, középkori kastély óriási park(o)kal, felbecsülhetetlen.
Skóciában az emberek nagyon szeretnek tanulni, mi sem bizonyítja ezt, hogy amíg Angliában csak két egyetemmel (Oxford+ Cambridge), addig a skótok már öt felsőoktatási intézménnyel rendelkeztek. A múzeumok ingyenesek, hogy bárki betérhessen az utcáról, aki művelődni szeretne, és persze kihelyezett perselyekben (javasolt összegű) adományokat lehet adni, amit pl. az épület renoválására vagy bővítésére fordítanak. Mivel rengeteg helyen voltunk, így csak a kedvenc helyeimet mutatom meg.







Victoria street
Színes kis boltocskák veszik körül a nagy kanyart leíró utcát, és ami a különlegessége, hogy kétszintes, az egyik oldalon van plusz egy szintje az utcának. Rowlingnak a Victoria street adta az ihletet az Abszol úthoz (Diagon Alley), ahol a varázslótanoncok beszerezhetik a Roxforti tanulmányaikhoz szükséges varázs kellékeket, így minő meglepő két HP bolt is volt, mi a The Wizard Boyba tértünk be, amin meglepődtem, hogy mennyivel nagyobb méretű és kínálatú, mint a londoni Kings Crosson található társa, az eladók nagyon kedvesek voltak, amint látták, hogy a Harry Potter kartonfigurával fotózkodom, hozták is Ginny Weasley varázspálcáját, mondván, hogy a vörös hajam miatt az illik hozzám 😀. Később, a reptéren azért még begyűjtöttem egy vajsört is, nem titkolt célból, hogy bonbont készítsek belőle 😀.




Beugrottam az Abszol útra, hogy összeszedjem a szükséges kellékeket Roxfotrtba

Cockburn street
Ez a Royal mile-ról levezető kis kacskaringós utca a tornyos kis boltjaival, kávézóival, de legfőképpen a Miss Katie Cupcake, a vintage ékszereket árusító boltocskával, nagyon bájos.






The Writers' Museum
A csigalépcsős, galériás épület skót költők és írók kéziratait, használati tárgyait őrzi, és már az épület előtti kültéri burkolólapokon is különböző idézeteket olvashatunk. Kicsi múzeum, fél óra alatt bejárható, ha nem is ismeri annyira az ember a skót irodalmat, akkor is mindenképpen érdemes meglátogatnia, nagyon magával ragadó a hangulata.







Dean village
Edinburgh-nak ez a része egy kis patak melletti területet foglal magában, kis híddal tornyos, ódon épülettel, szerintem érdemes ide ellátogatni, és gyönyörködni a kis kőházakban és nagyobb épületekben.









Circus Lane
Kb. 10 perc sétára van Dean Village-től ez a nagyon hangulatos utcácska, ahol a cuki házakat, mindenféle növények és virágok ékesítik.




Edinburgh-i vár
A születésnapomon az edinburgh-i vár volt a program, abszolút kihagyhatatlan, a vár és a kiállítások sokkal közelebb visznek Edinburgh-hoz és Skóciához. A koronázási ékszerek bemutatását több termen keresztül vezetik fel, mire az ember eljut az eredeti tárgyakig, és nem kisebb sor vezet oda, de nagyon megéri.











Nemzeti Galéria
Ezt az utolsó pillanatra hagytuk, de fantasztikus volt, a skót remekművek mellett olyan híres festőművészek képeiben gyönyörködhettünk, mint Gaugain, van Gogh, Botticelli vagy Cézanne...

Zárásként csak annyit "mondhatok", amit Édesanyámmal az utazás végén megállapítottunk: Skócia nagyon drága, de minden pénzt megér 😀.






Canongate Toolboth


Calton Hill



St. Giles Chatedral

Princess Street Gardens



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése